SEJARAH


Pintu Masuk

Pejabat dan Bilik Guru

SK Lipat Kajang hari ini

 Bangunan baru setinggi empat tingkat

 Bangunan baru yang  menjadi kebanggan warga SK Lipat Kajang

SK Lipat Kajang adalah sebuah sekolah yang terletak di Mukim Lipat Kajang dalam Daerah Temerloh dan jaraknya lebih kurang 25km dari PPD Temerloh. Sekolah ini mempunyai 4 blok bangunan termasuk Dewan Sekolah, Bilik APD,Makmal, Bilik Kemahiran Hidup, Bilik Komputer dan Kantin.Pada masa ini, sekolah ini mempunyai seramai 12 orang guru yang berkhidmat di sini.

SK Lipat Kajang telah ditubuhkan pada tahun 1946. Guru Besar  pertamanya ialah Encik Abdul Malek bin Mohd Ali. Pada ketika itu,  bangunannya dibina daripada kayu-kayu dan bahan-bahan hutan saja. Lokasinya terletak berhampiran dengan sungai, yang merupakan jalan penghubung utama pada ketika itu.

Pada tahun 1954,sekolah ini mendapat bangunan baru yang diperbuat daripada kayu yang mengandungi tiga buah bilik darjah dan sebuah pejabat. Selain daripada itu, dua buah rumah juga turut dibina. Sekolah ini telah diberi bangunan tambahan pada tahun 1972 yang dibuat daripada konkrit. Bangunan ini terdiri daripada 3 buah bilik darjah, sebuah pejabat dan bilik Guru Besar serta kemudahan tandas untuk guru-guru serta murid-murid.

Pada tahun 1980, sekali lagi bangunan baru telah didirikan di sekolah ini. Ia terdiri daripada dua buah bilik darjah sebagai tambahan untuk menampung pertambahan murid. Jumlah murid yang pada satu-satu masa di sekolah ini tidak melebihi 160 orang murid.

Pada tahun 2010, SK Lipat Kajang menerima lagi sebuah bangunan baru setinggi empat tingkat bagi menggantikan beberapa buah bangunan yang sudah usang. Bangunan baru ini diharapkan dapat memberikan keselesaan kepada  semua warga SK Lipat Kajang khususnya kepada semua pelajar-pelajarnya.